Testműhely

NMPT - Natural Movement Pattern Training

Kódold újra mozgásrendszeredet a hatékony működés érdekében! Ne költs többet gyógyszerekre, fájdalomcsillapítókra!

Az NMPT egy természetes mozgásminta korrekció. Sajnos egyre messzebb kerülünk a természettől. Az emberiség természetes evolúciós mozgásformája a járás. A modern, kényelmes életünkben nagyon keveset mozgunk. Idegrendszerünk azokat a mintákat rögzíti, azokat az izombekapcsolási sorrendeket tanulja fel, melyeket a leggyakrabban használunk. A tested olyanná válik, amire használod. Ahelyett, hogy napról napra hosszú kilómétereket gyalogolnánk vándorolva a sztyeppéken, ahogy őseink is tették, 6 évesen beülünk az iskolapadba több órát egy helyben ülve. Ez sajnos egy teljesen más statikai helyzet a mozgásrendszer részére, mint a járás. A hosszú mozdulatlanul töltött órák, napok, évek alatt a kisgyermekként feltanult természetes mozgásmintáink szép lassan átalakulnak és alkalmazkodni kezdenek az ülő életmódunkhoz. Egyetlen probléma van ezzel. A testünk és a “kopó alkatrészeink” nem erre lettek “gyártva”. A hanyag testtartás következtében súlypontunk megváltozik, más szögből terheljük ízületeinket. Ennek eredményei a későbbi ízületi fájdalmak, kopások, sérvesedések, izomeredetű problémák. De nem túlzás, hogy a belső szerveink normális működésére is hatással van helytelen testtartásunk.

Az ülő munkából származó kényszertartás látható jelei:

 • előrehelyezett fejtartás
 • beszűkült mellkas
 • előreesett vállak
 • fokozott háti kifózis (púpos hát)
 • aszimetrikus testtartás
 •  kiegyenesedett ágyéki lordózis (a gerinc természetes homorulatának eltűnése a derék vonalában)

 

A fent említett kényszertartásunk az alábbi tüneteket okozhatják:

 • derék-, hát-, nyakfájás
 • vállfájdalmak
 • nehezen beinduló testrészek reggelent
 • fáradtságérzet és fájdalomérzet derékban sétáláskor vagy állásban
 • gyakori fejfájás, fülzúgás
 • végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás

Mit tehetünk? Mindenképpen életmódbeli változtatás szükséges. A munkánkat nem tudjuk vagy nincs lehetőségünk lecserélni, tehát nem azt kérem Tőled, hogy ne ülj 8 órát a gép előtt, ha a munkád ezt kívánja. De mindenképpen érdemes célirányos gyakorlatokkal, a természetes mozgásminták újratanulásával leépíteni a degeneratív folyamatokat. A helyes mozgásminta ott van a mozgáskészletedben, hiszen gyerekkorodban a mozgásfejlődés során megtanultad, csak elfelejtetted. Ezt kell előhívni és amíg a munkáddal a rossz testtartásra erősítesz, addig szabadidődbe beiktathatod a helyes minták gyakorlását.

A módszert Bene Máté gyógytornász, gerincspecialista fizioterapeuta dolgozta ki. A nála végzett NMPT szakemberek ismerik és edzéseiken, foglalkozásaikon alkalmazzák, tanítják a módszert.

NMPT egyéni foglalkozás

Az NMPT módszer megtanítása és begyakoroltatása otthoni tornázás céljából. 5 alkalom alatt megtanulhatod, hogyan előzd meg a gerincproblémákat vagy hogyan kerüld el kiújulásukat.

Ár:
75 000 Ft / 5 alkalom
pexels-koolshooters-6246592_V
pexels-marta-wave-6453404_V
allapotfelmeres_1